Blog

Kroj za letnju haljinu


Udobna haljina neobaveznog kroja  prosto je obavezni odevni predmet za predstojeće letnje dane. Pored toga što ne traži mnogo vremena i neko posebno iskustvo u šivenju ovaj model se lako transformiše  u laganu bluzicu ili tuniku. Ako osnovnom receptu dodate malo čipke i perlica eto savršene haljine za letnje veče.

haljina-001

 

Lagani pamučni materijali su idealni za ovu vrstu haljine. Model napravljen od nekoliko slojeva prozračne tkanine deluje posebno šarmantno. Za bretele možete da upotrebite gotovu satensku ili čipkanu traku.Utrošak tkanine varira u zavisnosti od njene širine, komocije koju ugradite u kroj, kao i od vaših telesnih mera. Za osobe koje spadaju u grupu konfekcijskih veličina između 36-44 za haljinu do kolena biće dovoljan 1m materijala širine 140cm.

Izrada kroja  –  Izmerite precizno obim grudi i obim bokova. Pri merenju nemojte dodavati santimetre, jer se komocija ugrađuje u procesu izrade kroja. Na liniji grudi (1-2 na crtežu) ,u zavisnosti od ležernosti koju želite da haljina ima, dodajte za komociju 2,5-3cm. Ako želite da napravite bluzicu, dodatak za komociju može biti i manji  (1,5-2cm). Na liniji boka (10-11 na crtežu), u zavisnosti od širine koju želite da imate u porubu, dodajte 3-4cm; za bluzu se dodaje manje, oko 2,5cm.
Vodeći se crtežom napravite kroj na papiru.

haljina-002

 

Dobijeni kroj predstavlja 1/2 prednjeg i 1/2 zadnjeg dela haljine, i kroji se na pregibu tkanine dva puta. U kroj nisu uračunati dodaci za šavove i porube. Jedino je ucrtan dodatak za kanal kroz koji prolaze bretele (odsečak 6-7-14-15, tj. linija pregiba).U slučaju da želite nabraniji model na sredini kroja dodajte nekoliko santimetara. Ovaj dodatak povećava količinu nabora oko vrata i u porubu.
Osnovni kroj ima ravan izrez oko vrata koji se pri nabiranju materijala formira u blagi luk. Da biste postigli veću oblinu kod vratnog izreza, potrebno je spustiti liniju izreza na sredini kroja za 1-5-2cm, a zatim je problikovati u zakrivljenu liniju (zagasito roze linija na crtežu). Kod ove vrste modifikacije, ako imate nameru da za bretele koristite širu traku, napravite kroj opšivka prema novonastaloj liniji izreza. Širina opšivka zavisi od širine trake za bretele.

haljina-003

 

Prethodno opranu i ispeglanu tkaninu položite na ravnu površinu. Prema priloženom planu krojenja pričvrstite krojne delove na materijal špenadlama. Obeležite dodatak za šavove – 1,5cm za bočne šavove i orukavlje, 2-3cm za porub.
Ako ste se odlučili za zaobljeniji izrez opšivak krojite dva puta na pregibu tkanine. Dodatak sa strane opšivka jednak je  širini dodatka na orukavlju (1,5cm); gornjoj i donjoj ivici opšivka dodajte 1cm.

haljina-004

 

Obradite sve ivice cik-cak bodom. Položite krojne delove licem na lice, proštepajte bočne šavove ravnim bodom sa naličja. Raspeglajte bočne šavove a zatim uzano porubite orukavlje. Ako ste veštiji možete oblinu orukavlja da opšijete kosom trakom. Podvrnite dodatak za prolaz bretele po liniji pregiba na naličje kroja, a zatim ga proštepajte na rastojanju od 2-2,5cm od ivice pregiba. U ovako dobijen kanal ubaciti bretele.

haljina-005


ilustracije, izrada nacrta za kroj  i tekst: Lenka Bubalo
©www.studiolenart.rs


Contact Us