Blog

Suknja od elastičnog materijala


Super nosiva suknjica od elastičnog materijala savršeno slatko stoji i malim i velikim devojčicama. Valoviti porub sa koncem u kontrastnoj boji čini je posebno šarmantnom. Suknja je bez lastiša u pojasu pa za šivenje ovog modela koristite isključivo elastični materijal.

kroj-za-suknju

 

IZRADA KROJA

Ovaj model ima samo dva krojna dela – pojas i donji deo suknje.

Kako biste odredili širinu krojnog dela za pojas (na slici krojni deo A) obavite santimetarsku traku oko mesta gde želite da se nalazi gornja ivica pojasa. Od dobijene mere prvo oduzmite 8cm a zatim dodajte 2cm za šavove.
Dužina pojasa u gotovom vidu može biti između 10 i 15cm. Odredite koliko želite da traka pojasa bude dugačka u gotovom vidu pa taj broj pomnožite prvo sa dva, a zatim dodajte i 2cm za šavove. Ako ste izmerili npr. da je obim pojasa 78cm i da želite da pojas bude dužine 10cm krojni deo A će biti sledećih dimenzija: širina 72cm (78-8cm, plus 2cm za šavove), dužina 22cm ( 10×2, plus 2cm za šavove).

Krojni deo B predstavlja donji deo suknje. Njegova širina trebalo bi da bude duplo šira od širine pojasa( npr. kod nas širina pojasa je 72×2 = 144cm); dužina krojnog dela B je po želji, tj zavisi od toga koliko želite da sama suknja bude dugačka.

izrada-krojeva

 

 ŠIVENJE SUKNJE  

 Šavovi kod elastičnih materijala se spajaju ili tzv. elastičnim bodovima ili uzanim cik-cak bodom.
Postavite pojas na pola licem na lice, poklopite ivice šavova po dužini i prošijte užu stranu (dužinu) pojasa uzanim cik-cak bodom (sl.1). Raspeglajte šav otvoreno i okrenite pojas na lice. Presavijte pojas po širini na pola i poklopiti donje ivice (sl.2). Pregib pojasa lagano prepeglati a ivice profircati kako se ne bi pomerale.

 suknja-kroj

 

Krojni deo B (donji deo suknje) postavite po dužini licem na lice, poklopite bočne ivice i prošijte ih uzanim cik-cak bodom na rastojanju od 1cm (sl.3). Raspeglati šav otvoreno i gornju ivicu nabrati na širinu pojasa (sl.3.a).

suknja-kroj-00

 

 Okrenite donji deo suknje na lice. Nabranu ivicu suknje uvucite licem na lice pojasa tako da se ivica pojasa i nabrana ivica suknje pokope (sl.4)
Poklopljene ivice proštešpajte kružno uzanim cik-cak bodom za širinu šava, tj. 1cm (sl.5). Pojas zapeglati na gore (sl.6).

krojenje-i-sivenje-suknje

 

Za valoviti efekat ivicu poruba obraditi gustim i širokim cik-cak bodom. Pri šivenju ivicu poruba rastezati kako bi valovi bili što bogatiji.

suknja-krojenje-i-sivenje


ilustracije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs


Contact Us