Blog

Novo ruho stare heklane čipke


Pomoću boja za tekstil i starih heklanih radova brzo i lako možete napraviti efektnu dekoraciju za enterijer ili osvežiti garderobu šarenom heklanom čipkom.

heklanje-01

 

Za manje površine najbolje je koristiti boje za tekstil i svilu u bočicama a za veće površine boje za tekstil u kesicama. Ove boje se mogu međusobno i dopunjavati tako da deo veće površine možet da obojite bojom iz kesice a detalje naglasite bojom iz bočice. Izuzetno jarke i postojane boje dobićete ako hekleraj ofarbate bojama za svilu.
Za bojenje se mogu koristiti i akrilne boje ali se u tom slučaju moraju razrediti sa vodom u omeru 50/50.

heklanje

 

Evo primera kako smo od starog miljea napravili vesele podmetače koji mogu da budu divna dekroacija za predstojeće uskršnje praznike.
Heklane kolutiće, koji su u originalu bili spojeni u milje, pažljivo smo odvojili jedan od drugog seckanjem končića koji su ih međusobno povezivali.

heklanje-02

 

Pošto su komadi mali umesto boje za tekstil u prahu koristili smo boje u bočici namenjene farbanju tekstila i svile. Ljubičasti i tirkizno plavi podmetač ofarbani su akrilnim bojama koje smo razredili vodom u odnosu 50 /50. Dovoljno je da širom četkom utapkate boju u heklani podmetač.

heklanje-03

 

Ostavite da se boja dobro osuši, a zatim prepeglajte svaki podmetač preko hartije za pečenje kolača. Peglanjem ćete fiksirati boju.

heklanje-04

Veće površine možete obojiti bojama za tekstil u prahu, na svakoj kesici navedeno je uputstvo proizvođača za pripremu boje. Boje se obično zakuvaju sa vodom i sirćetom i zatim koriste. Ukoliko odmah ne iskoristite svu napravljenu boju možete je čuvati u tegli sa poklopcem 10-15 dana.
Mi smo deo starog heklanog stolnjaka pretvorili u simpatičnu ljubičastu zavesicu za kuhinju.

kukicanje

 

Ostatak stolnjaka smo obojili u prelivima i iskoristili za rukave majice od trikotaže.

heklana-haljina

Boje za tekstil možete naći u bilo kojoj bolje snabdevenoj knjižari, boje u prahu za tekstil se prodaju i u farbarama.


fotografije, izrada  i tekst: Lenka Bubalo
©www.studiolenart.rs


Contact Us