Blog

Teglica za špenadle


Osvežite svoj radni kutak za šivenje veselom teglicom koja je ujedno i spremište i jastuče za špenadle i iglice.

007a

Stranice teglice možete ukrasiti na razne načine a možete ih ostaviti i bez dekoracije kako bi se sadržaj video kroz staklo. Ukoliko se odlučite za obojene strane biće vam potrebne i akrilne boje i providni akrilni lak. Pored boja trebaće vam igla i konac, komadić kartona u veličini poklopca tegle, univerzalni lepak, komad pamučne tkanine i malo punjenja za jastuke (to može biti lio vata, PES kuglice za jastuke ili komad vune). Punjenje za jastuke možete naći u prodavnicama koje drže tkanine za presvlačenje nameštaja.
Stranice teglice i spoljašnju stranu poklopca obojite u željenu boju i dekorišite nekim motivom po želji. Radi veće trajnosti prelakirajte obojene površine akrilnim lakom. Akrilne boje se jako brzo suše i ceo proces bojenja i lakiranja ne bi trebao da traje duže od 30min. Sušenje akrilnih boja možete ubrzati fenom tako što ćete fen sa toplim vazduhom držati na oko 30cm od obojenog predmeta. U tom slučaju za sušenje boje i laka dovoljno je najviše 5min. Akrilne boje i lakove možete kupiti u bilo kojoj bolje snabdevenoj knjižari.

akrilne-boje

Od tkanine iskrojiti krug čiji prečnik treba da bude dva puta veći od poklopca tegle, npr. ako je prečnik poklopca 5cm iskrojićete od tkanine krug veličine 10cm. Krug od tkanine može biti i malo veći, npr. 3 puta veći od prečnika poklopca, ukoliko želite da jastuče bude veće i naduvenije. Od tanjeg kartona iseći krug prečnika koji je za nijansu manji od poklopca tegle. Celu ivicu kruga prošijte jačim koncem prošivnim bodom, obavezno krajeve konca na početku i kraju rada ostaviti malo duže. Posle prošivanja ivica krajeve končića povući tako da  krug lagano počne da dobija oblik vrećice. U vrećicu ubaciti punjenje za jastuke ili komadić vune tako da se formira jastuče, na punjenje postaviti kartonski krug i povlačeći krajeve konca stegnuti ivice tkanine oko ivica kartonskog kruga. Krajeve konca vezati u čvor.

005

 

Jastuče pomoću lepka zalepiti na poklopac, mi smo koristili drvofiks. Drvofiks možete naći u bilo kojoj farbari.

006

 

Uživajte u šivenju i upotpunite svoj kutak sa kutijicom za čuvanje končića, uputstvo za izradu kutijice je OVDE.

000


fotografije, izrada  i tekst: Lenka Bubalo
©www.studiolenart.rs


Contact Us