Blog

Mašine za šivenje – overlok


Overlok (ili endlerica), kao tip specijalne mašine za šivenje, od svog nastanka krajem XIX veka pa sve do ranih `80 godina XX veka bio je pravljen isključivo za potrebe industrijske konfekcijske proizvodnje. Prve kućne endlerice postale su momentalni hit među hobi šnajderima i malim autorskim ateljeima.

Overlok Bernina

 

Osnovna funkcija overloka je obrada šavova u cilju sprečavanja osipanja materijala na rezanim ivicama. U lakoj konfekciji, posebno trikotažnoj, koristi se i za spajanje iskrojenih delova. Bitno je shvatiti da je overlok dopuna običnoj mašini za šivenje, overlok ne može da šije klasičnim ravnim bodom , što znači da sa njim nećete moći da ušijete rajsferšlus na pantalonama, da napravite klasično proštepan porub ili našijete džep. Porubi koji su dostupni na overloku su rol porub, skriveni porub i porub plosnatim bodom (ovaj bod je dostupan samo kod skupljih modela).

Evo kako izgledaju overlok bodovi:

002

 

Mogućnost izrade roliranih i gustih poruba čini je nezamenljivom u izradi predmeta od laganih, prozračnih  i klizavih materijala (muslini, šifoni, svile…tkanine za zavese…). Ovu vrstu poruba lako ćete prepoznati na ešarpama od finijih materijala.

003

 

Pri šivenju overlok u isto vreme seče, obrađuje i spaja ivice šavova dajući kao rezultat šavove profesionalnog kvaliteta i izgleda.  Brzina rada joj se kreće i do 1500 uboda u min. (kod industrijskih modela i do 10 000 uboda u min.) tako da znatno štedi vreme potrebno za rad.

004

 

Umesto klasičnog hvatača konca sa špulnom overlok mašine u procesu formiranja boda koriste petljače, jednu ili dve igle i 2,3 ili 4 kalema konca ( unekim slučajevima i 5). Mesto na kome ste kod klasičnih mašina navikli da vidite kućište bobine sa bobinom ima splet tačaka preko kojih se uvode niti konca u petljače. Sprovođenje konca ka petljačima je na starijim modelima predstavljalo pravu noćnu moru. Savremeni modeli imaju znatno pojednostavljenu i lakše pristupačnu putanju za uvođenje donjeg konca.

005

 

Mehanizam petljača, u procesu sličnom heklanju, uz pomoć iglenih konaca slaže sve konce u petlje koje čine overlok bod. Radi lakšeg podešavanja zategnutosti jednog konca u odnosu na drugi dobro je poznavati anatomiju overlok boda. Evo kako izgleda osnovni četvorokončani overlok bod prema položaju gornjih i donjih niti:

006

 

Raznolikost bodova na ovoj vrsti mašine se postiže šivenjem sa 1 ili 2 igle i 2,3 ili 4 konca. Sve endlerice nemaju mogućnost izrade plosnatog boda i boda sa 2 konca. Rolirani porub je kod nekih modela moguć uz izmenu ubodne ploče; kod novijih modela rol mehanizam je potpuno integrisan sa mašinom pa se  prelazak sa običnog poruba na rolirani postiže jednostavnim pritiskom na dugme.

007

 

Podešavanjem diferencijalnog transporta možete odrediti da li će mašina rastezati ili zatezati materijal u toku šivenja.  Valoviti porub se dobija podešavanjem na malo veće rastezanje.

valovit-porub

 

DODATNI PRIBOR

Dodatne korisne stopice za ove mašine su vrlo interesantne i mogu znatno da olakšaju i ubrzaju izvođenje određenih operacija.

stopica za našivanje perlica:

008

stopica za slepi porub:

010

stopica za karner:

009

stopica za prišivanje ukrasnih traka i gajtana između šavova:

011

 

 


ilustracije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs


Leave a Reply

Contact Us