Blog

Izrada kroja za ravnu suknju sa lastiš pojasom


Dodajte ovom modelu uske ravne suknje sa elastičnom trakom u pojasu poneki ukrasni štep ili šav, našivene džepove, interesantan porub, karner,… i lako ćete je prilagoditi svom stilu i godinama. Kratko vreme izrade i mali utrošak materijala čine ovaj model veoma privlačnim za šivenje.

suknja

 

Iako ovakav model suknje može da se napravi od samo jednog komada tkanine, radi lepšeg pada i boljeg prilagođavanja oblinama tela ovde će biti reč o kroju sa bočnim šavovima. Kroj je pogodan i za tkane i za trikotažne materijale. Ako se odlučite za tkani materijal potrebno je u kroj ugraditi komociju i dodatak za šlic radi lakšeg kretanja. Žersej i trikotažni materijali čine ovaj model posebno udobnim za nošenje i lakim za šivenje.
Da biste napravili šablon za kroj prema svojim merama biće vam potreban papir (flis papir ili stare novine), makaze, santimetarska traka, ravan lenjir, lenjir-trougao, lepak za sastavljanje papira (selotejp ili lepak u stiku).


IZRADA KROJA

Pre nego što pristupite pravljenju kroja izmerite obim struka, obim bokova i odlučite se za dužinu suknje.

mere-za-kroj

 

Papir na kom ćete crtati postavite na ravnu površinu. Od leve gornje ivice papira izmerite 3cm na desno i 3cm na dole, i dobili ste tačke a i b.
Iz tačke pod pravim uglom u odnosu na ivicu papira povucite horizontalnu liniju, a iz tačke vertikalnu; u preseku ste dobili tačku 1. Nastavite prema priloženoj slici.
Napomena za komociju: ukoliko pravite suknju od tkanog materijala za komociju se dodaje 1-2cm, pri izradi kroja za trikotažu nije potrebno dodavati komociju.

suknja kroj

 

Primetili ste da je kroj zadnjeg dela identičan kroju prednjeg dela suknje. Pri doradi kroja na zadnjem delu ucrtajte oznaku za šlic. Početak šlica je na 40-45cm od linije struka. Zadnji deo se kroji dva puta, odnosno, jednom se iskraja na duplo presavijenoj tkanini. Isprekidana linija na prednjem delu ukazuje da se prednjica kroji na pregibu tkanine.
Ukoliko je kroj predviđen za trikotažne materijale nije potrebno dodavati otvor za šlic pa se i prednji i zadnji deo suknje kroje  na pregibu materijala, znači u ovom slučaju imamo samo bočne šavove.

suknja002


 ilustracije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs


Leave a Reply

Contact Us