Blog

Kroj za retro šik suknju


Lepršava suknja zvonastog oblika verovatno je najbolji predstavnik neponovljivog šika iz pedesetih godina prošlog veka. Omiljena kako kod malih tako i kod velikih devojčica ova suknja je već decenijama nezaobilazan model u salonima venčanica i ateljeima visoke mode. Oživljavanje raznih retro stilova zadnjih godina dovelo je zvonastu suknju ponovo na počasno mesto.

suknja-pun-krug

Pri šivenju zvonaste suknje obratite posebnu pažnju na izbor tkanine. U obzir dolaze lagani materijali sa određenom težinom pri padu. Svečaniji i puniji izgled se postiže ubacivanjem podsuknje od tila. Posebno lepršavo izgledaju modeli napravljeni od 2-3 sloja neke nežnije, laganije tkanine.
Izbegavajte karirane i prugaste tkanine, kao i tkanine kod kojih dezen teče u jednom smeru. Pri krojenju od ovih tkanina utrošak materijala je mnogo veći zbog uklapanja šara.
Kroj za ovaj model suknje može biti napravljen bilo iz 1/2 kruga ili celog kruga (ceo krug daje bogatiju suknju u naborima). Skriveni patent zatvarač se obično postavlja na bok . Patent zatvarač možete zameniti gumiranom trakom ili užim lastišem.

suknja-krug1

Za izradu kroja suknje čija dužina je oko 72-75cm biće vam potreban papir u veličini 1m x 1m ( možete spojiti listove novina ili upotrebiti pak papir), santimetarska traka i trouglasti lenjir.Izmerite obim pojasa i odlučite se za dužinu suknje i da li ćete praviti kroj iz 1/2 kruga ili iz celog kruga.

 

IZRADA KROJA ZA SUKNJU IZ 1/2 KRUGA

Kroj za suknju iz 1/2 kruga napravite prema priloženom crtežu. Kroj prednjeg dela suknje je identičan kroju zadnjeg dela, tako da crvena linija sredine označava sredinu suknje i napred i pozadi. Ovako dobijen kroj iseći od jednostruko položene tkanine dva puta. Patent zatvarač prišiti na bočni šav. Obavezno pri krojenju dodati dodatke za šavove ( 1,5-2cm za bočne šavove, 1cm na liniji pojasa i 2-2,5cm na liniji poruba). Smer niti (ili smer osnove) je paralelan sa bočnim šavom, tako da sredina suknje ( crvena linija na kroju) leži pod uglom od 45 stepeni.
Ukoliko ste rešili da suknja bude sa lastiš pojasom, formuli ( 1/3 obima pojasa  manje 1cm) dodajte 2-3cm. Na taj način ste dobili veći promer na liniji pojasa koji vam omogućava da ubacite lastiš ili našijete elastičnu traku.
Za lakše postizanje oblina pri pravljenju kroja možete da probate da koristite konac čiji je jedan kraj pričvršćen u tački A a drugi zavezan za olovku. Dužina konca treba da odgovara razdaljini A-B, odnosno A-D.

suknja-krug-2

 

IZRADA KROJA ZA SUKNJU IZ PUNOG KRUGA

Za bogatije modele probajte suknju iz punog kruga. Princip izrade kroja je isti, s tim što ovaj kroj traži mnogo veći utrošak materijala. Dobijeni kroj predstavlja 1/4 kruga.

suknja-krug-3

 

PRAVILNO POSTAVLJANJE  KROJNIH DELOVA NA TKANINU

Posebnu pažnu pri krojenju obratite na pravilno polaganje krojnih delova na tkaninu u odnosu na smer osnove.

suknja-krug-4

S obzirom na to da je suknja krojena iz kosine u odnosu na porub, može se desiti da se porub malo na nekim mestima vremenom istegne. Kako biste predupredili ovu mogućnost, pre porubljivanja ostavite suknju da visi na ofingeru 1-2 dana, pa je tek onda porubite. Suknju možete porubiti gustim cik-cak bodom koji će, s obzirom na kosinu tkanine u odnosu na rub, pri porubljivanju napraviti interesantne valove na ivici ruba.


ilustracije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs


4 Comments

  1. Buba M.

    Ovaj post me vratio u mladost 🙂 Jako sam volela zvonaste suknje i sašila sam ih gomilu iz 1/2 kruga , te su mi bile omiljene a i lake za šivenje. Drago mi je da ima mladih osoba željnih da nauče da šiju a i ovako kreativnih, kao što ste vi Lenka , koje hoće i umeju da prenesu znanje ! Samo tako nastavite!

Leave a Reply

Contact Us