Blog

Napravite sami: zavesa-roletna sa tračicama


Šarmantna i ležerna, bez komplikovanih i skupih mehanizama, ova vrsta zavese lako se uklapa u bilo koji enterijer. Tračice pomoću kojih se zavesa spušta i podiže daju dodatne mogućnosti za interesantna vizuelna rešenja. Ako je napravite od dekor platna imaćete odličnu zaštitu od sunca. Tanje tkanine su idealan izbor ako vam je zavesa potrebna samo kao dekorativni element.

zavesa-roletna

Bez obzira da li se odlučite za varijantu zavese-roletne koja se podiže tako što joj se ivica urola u valjak, ili za onu kod koje se krajevi samo ležerno vežu trakama, princip izrade je isti. Možete je  pričvrstiti direktno iznad prozorskog okvira uz pomoć drvene letvice i šrafova ili okačiti na običnu garnišnu.

zavesa-roletna-1

Materijal

Tkanina za zavesu, tkanina za trake, drvena letvica promera 2,5×2,5cm ( dužina letvice treba da bude za 1,5cm kraća od širine zavese), tanja letvica ili okrugli drveni tipl za umetanje u porub (letvica je za 1cm kraća od širine zavese), tapetarska heftalica ili obućarski ekserčići, nekoliko dugih stolarskih šrafova.

 Izrada

Izmerite prozor. Dobijenim merama dodajte 9cm u dužinu i 3-4cm u širinu. Prema ovim dimenzijama isecite panel od tkanine. Strane po dužini porubite za širinu dodatka. Donju ivicu presavijte za 4cm ka naličju i proštepajte na razdaljini od 2,5cm od prevoja. Na ovaj način ste dobili kanal za umetanje donje letvice.
Na naličje panela, na rastojanju od 5cm od vrha, postavite drvenu letvicu (2,5×2,5cm). Dodatak precizno presavijte preko letvice i pričvrstite tapetarskom heftalicom ili obućarkim ekserčićima (za lagane tkanine možete da upotrebite obične kancelarijske rajsnadele).

zavesa-roletna-2

 

Iskrojite trake prema formuli – dužina prozora x2, plus 25cm . Širinu trake odredite prema želji. Prebacite sašivene trake preko panela sa letvicom (kao na slici dole) i pričvrstite ih na određenom međusobnom rastojanju za gornju stranu letvice. Celu konstrukciju pričvrstite sa nekoliko šrafova iznad prozorskog okvira.

zavesa-roletna-3

 

U slučaju da ste se odlučili za garnišnu umesto letvice, gornju ivicu panela porubiti za širinu garnišne. Umetnite garnišnu u dobijeni prolaz i okačite iznad prozora.
Ovaj sistem  roletni može odlično da posluži kao neka vrsta brzih i jednostavnih tendi za terase.

zavesa-roletna-5

zavesa-roletna-6

zavesa-roletna-4


Tekst i ilustracije Lenka B.
©www.studiolenart.rs


1 Comment

Leave a Reply

Contact Us