Blog

Shabby ram sa suvim cvećem

U našem Studiju uvek ima raznih ostataka materijala koji strpljivo čekaju da nađu svoje mesto u nekom kreativnom poduhvatu. Ovaj put je sreću imao neugledni ram za slike koji je uz malo boje i suvog cveća potpuno procvetao i uneo duh romatnike u Studio Lenart.

 
 
 
 


Kako bi cvetovi i listovi sačuvali elastičnost i boju i mogli s vremena na vreme da se operu pod mlazom vode od prašine potrebno ih je pre lepljenja adekvatno zaštititi.

dekupaz-radionica

1. Prvo tretman za bolju elastičnost:
Osušene cvetove i listiće prvo smo na brzinu umočili u rastvor drvofiksa i vode (50% drvofiksa – 50% vode). Biljčice samo na sekund ubaciti u rastvor jer je potrebno da rastvor napravi zaštitini film oko biljke a ne da se natopi sa ovim rastvorom. Ostaviti biljke na celofan da se osuše. Pošto je rastvor mlečene boje nemojte se plašiti da će biljčice izgubiti svoju boju. Posle sušenja na biljkama će ostati samo prozirni zaštitni film koji daje celoj biljci elastičnost i čuva pigment.
2. Na mesto na koje smo zalepili cvetiće i listiće naneli smo u debljem sloju akrilni kit i u njega utisnuli biljnu dekoraciju.
3. Kada se kit osušio isprskali smo biljke i ceo ram bezbojnim akrilnim lakom za drvo.
4. Po potrebi, ceo ram sa biljnom dekoracijom se može oprati mlazom mlake vode. Kako bi se posle pranja kapljice vode brže osušile koristite fen za kosu.
 

 


Leave a Reply

Contact Us