Blog

Heklanje krpicama

trake za heklanje torbi

Predivo od krpica možete napraviti od neke jeftinije tkanine specijalno kupljene za tu namenu, ili od starih iznošenih stvari (stolnjaci, posteljina, košulja, trikotažnih majici…). Materijal za izradu krpica može biti od žerseja-trikotaže ili od tkanih materijala. Ovom tehnikom se najčešće izrađuju tašnice, krpare, podmetači i sl. dekorativno-upotrebni predmeti. Maštovitost novih generacija i ekološka svest sve više ovu tehniku uvode u svet mode, tako da neretko velike modne kuće nude interesantne modne detalje napravljene na ovaj način.


 

Neobičan “konac”, s kojim možete i da heklate i da pletete, nastaje seckanjem materijala u trake određene širine.


 

 Na širinu tračice utiču gustina i debljina tkanine, kao i vrsta predmeta koji želimo da napravimo. Za izradu tašni iseckajte tanje trake , za krpare i sl. rustičnije stvari upotrebite šire trake. Za izradu finijih predmeta (milje, podmetač…) koristite uže trake napravljene od tanjih gusto tkanih materijala. Posebu draž ovom predivu daju neobrađeni krajevi tračica.

_MG_5327

 

IZRADA PREDIVA OD KRPICA I  POČETAK RADA

Položite tkaninu na ravnu površinu. Prema uputstvu sa slike, prateći tamnu liniju, trake secite od ivice jednog kraja ka drugom; pre ivice suprotnog kraja stanite na 1-1,5cm, okrenite makaze, i za širinu trake secite u suprotnom pravcu, paralelno prethodnom rezu. Na ovaj način trake ostaju spojene. Krajeve iseckanih traka spojite jednostavnim zašivanjem iglom i koncem, a zatim namotajte u klupče.

Heklicom odgovarajuće veličine namaknite određeni broj lančića (recimo 6 ako su trake tanje) i spojite ih vezivnom petljom, tako da dobijete zatvoren krug. Prvi red nastavite sa jednom petljom lančića ako ćete raditi stubiće bez navijutka, a sa dve ako ste se odlučili za stubić sa navijutkom. U drugom redu udvostručite broj petlji, a zatim u svakom sledećem dodajte po jednu petlju više svake tri četiri petlje, sve dok ne budete zadovoljni veličinom kruga. Ukoliko primetite da ivice kruga postaju valovite smanjite broj petlji u narednom redu; kada se ivice savijaju na unutra potrebno je dodati petlju više, kako bi površina isheklanog kruga bila ravna.

krpiceheklanje1

 

Imajte na umu da se sa tanjim trakama postiže veća finoća rada, kao i da se lakše heklaju i pletu.

 

Za heklanje krpicama biće vam potrebno malo vremena. Već posle četvrtog ili petog reda bićete prijatno iznenađeni veličinom isheklanog kruga.

krparaheklana-1

 

Ako želite da ubrzate pravljenje traka tkaninu možete umesto seckanja makazama da cepate. Napravite makazama zareze na materijalu u širini trake i cepajte od ivice jednog kraja ka drugom vodeći računa da stanete na 1,5cm pre kraja susedne ivice. Trikotažni materijali ne mogu se precizno cepati kao tkani tako da je jedini način izrade traka od ovih materijala sečenje makazama ili kuržnim nožem (kad želimo da veću količinu traka isečemo što brže i preciznije) . ..

 


fotografije, ilustracije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs


Leave a Reply

Contact Us