Blog

Izbor mašine za šivenje

Genijalni mehanički uredjaj za šivenje, koji su u svojoj radionici osmislili Isak Singer i Edvard Klark 1851. god. izazvao je pravu revoluciju u tekstilnoj industriji. Od tada pa do danas mašina za šivenje se stalno usavršava, tako da savremeni uredjaji imaju različite vrste dekorativnih bodova, veliki broj stopica za lakše izvodjenje složenih operacija pri šivenju, mogućnost automatske izrade rupice za dugme, elektroniku sa programima za vez.

 

U prethodnih vek i po otkako je otkrivena, šivaća mašina našla je mesto u mnogim domovima. Kako u današnje vreme proizvodjači nude razne tipove ovog nadasve korisnog modnog saveznika, pitanje koje se najčešće nameće je koji tip i koju marku izabrati.  Bilo da ste početnik ili se šivenjem bavite povremeno, kupovinu mašine za šivenje shvatite kao dugoročnu investiciju i nikada ne kupujte izuzetno jeftine “no name” mašine. Nesiguran režim rada, česti kvarovi i nemogućnost servisiranja brzo će vas uveriti da ste bacili novac. Renomirani proizvodjači, uz garantovan kvalitet i pouzdan servis, uvek u ponudi imaju i jeftinije osnovne modele (100-120 €). Njihove prodavnice obično  nude i brošure sa opisom ponudjenih proizvoda, kvalitetne igle, konce, krojačke makaze, i što je najvažnije – mašinu možete isprobati na licu mesta.

masine-za-sivenje

 

Najjednostavniji tip mašine je mehanički model. Ove mašine imaju mali broj operacija i malo su bučnije u radu (npr. stari Bagat modeli – Jadranka, Slavica, Višnja…). Zbog jednostavne upotrebe, odličnog odnosa cene i broja ponudjenih operacija danas su vrlo popularni elektro-mehanički  modeli. Dopadljivog su dizajna, imaju veliki broj standardnih dodataka i ne prave buku pri radu. Kompjuterizovane mašine imaju ugradjen mikroprocesor, tako da im je većina operacija automatizovana. Pored šivenja, pojedini modeli imaju i ugradjenu funkciju veza. Budući da spadaju u viskofunkcionalnu i kvalitetnu klasu, cena im je prilično visoka (400 – 1500 € samo šivenje, 1500 – 4000 € kombinacija šivenje-vez).

masina-za-sivenje-01

 

Na izbor modela mašina, pored kvaliteta i cene, svakako utiče i koliko ćete često šiti. Ako ste početnik ili imate nameru da mašinu koristite povremeno (za sitne prepravke, šivenje zavesa i krpljenje), odlučite se za kvalitetan osnovni model (6-10 vrsta bodova, izrada rupice za dugme u 4 koraka, stopica za prišivanje patent zatvarača, tj. rajsferšlusa). Ukoliko želite kreativnost u šivenju bez granica, i da se ovom zanimacijom redovno bavite, razmotrite mogućnost kupovine skupljeg modela sa naprednijim operacijama (pored osnovnih  bodova, veliki broj elastičnih i dekorativnih bodova, automatska izrada rupice za dugme, veliki broj dodatnih stopica za komplikovanije zahvate). Bez obzira za koju varijantu se odlučite, potrebno je da pri kupovini obratite pažnju  na sledeće stvari:

Mašinski bodovi
Pored jednostavne upotrebe i pouzdanosti u radu, model koji izaberete trebalo bi da pored osnovnih bodova, kao što su ravan i cik-cak bod,  ima i nekoliko elastičnih ili triko bodova. Elastičan bod se koristi za šivenje rastegljivih tkanina, žerseja i pletenina, za prišivanje čipke i lastiša. Modeli od pamučnih rastegljivih materijala su izuzetno prijatni za nošenje, brzo i jednostavno se šiju, tako da bi mašina koju izaberete trebalo da ima barem jedan elastičan bod. Imajte u vidu da i običan cik-cak bod, uz odredjena podešavanja zategnutosti konca, može da imitira elastične bodove. Overlok bodovi služe za istovremeno sastavljanje i obradu ivica rastegljivih materijala. Mogu imati i dekorativnu ulogu na vidljivim porubima i ivicama.

Posebnu grupu bodova čine dekorativni bodovi. Služe za brzo i lako ukrašavanje odeće, posteljine, stolnjaka, zavesa, za izradu interesantnih modnih detalja… Broj dekorativnih bodova varira od modela do modela, i po pravilu, što je mašina skuplja to ima i veći broj ugradjenih ukrasnih bodova.

sivenje-02

 

Regulator dužine i širine boda
Mogućnost kontrole širine i dužine boda dozvoljava da bod jednostavnije prilagodite vrsti tkanine ili tehnici šivenja. Obrada ivica tkanine protiv osipanja traži npr. širi i duži bod, dok neka fina aplikacija lepše izgleda ako je cik-cak podešen na sitniji i gušći bod . Jeftiniji modeli obično nemaju ovaj regulator, već je jedan bod dat u nekoliko varijanti dužine i širine.

sivenje-03

Rupica za dugme
Funkcija izrade rupice za dugme može biti poluautomatska i automatska. Skoro sve jeftinije mašine imaju poluautomatsku mogućnost šivenja rupice, što znači da se operacija obično izvodi u četiri koraka. Automatska rupica je vrlo profesionalnog izgleda i izvodi se u jednom koraku. Neretko se sreće i kod mašina srednje klase.

masina-za-sivenje-04

Transporter tkanine
Ovaj mehanizam, u obliku metalnih zubaca, pomera tkaninu ispod stopice pri šivenju. Zubci su obično poredjani u četiri reda. Što su redovi duži, to se tkanina lakše kreće ispod stopice. Kvalitetan transporter omogućava jednostavno šivenje težih i debljih tkanina.

masina-za-sivenje-05

Rukavna platforma
Skoro svi noviji modeli poseduju mogućnost skidanja produžetka postolja, pri čemu mašina dobija oblik “slobodnog rukava”. Rukavna platforma olakšava obradu uskih detalja, nogavica, rukava, manžetni…

masina-za-sivenje-06

Hvatač konca
Hvatač konca (grajfer) direktno utiče na kvalitet mašinskog boda. Zahvatajući petlju iglenog konca povezuje gornji i donji konac i tako formira bod. Kod jeftinijih mašina obično je ugradjen oscilirajući hvatač. Njegova konstrukcija ne dozvoljava brži rad mašine, širina boda ne može da bude veća od 5mm, dok je kvalitet boda osrednji. Rotacioni hvatač je mnogo kvalitetniji od oscilirajućeg i može biti horizontalan ili vertikalan. Horizontalan grajfer omogućva lak pristup špulni i smanjuje mogućnost mršenja donjeg konca. Odlikuje se kvalitetnim bodom, ne traži stalno podešavanje zategnutosti donjeg konca, ne mora da se podmazuje i tih je u radu. Danas je ovo najrasprostranjeniji hvatač; jedini nedostatak – ne može da razvije suviše veliku brzinu pri šivenju.
Mehanizam vertikalnog rotacionog hvatača proizvodi bod izuzetnog kvaliteta i dozvoljava veoma brz rad mašine. Mašine visoke klase imaju isključivo ovu vrstu hvatača.

masina-za-sivenje-07

Stopice
Uz običnu stopicu za ravan i cik-cak bod, u osnovnom priboru svake mašine nalazi se i stopica za našivanje patent zatvarača. Danas skoro svaka mašina ima veliki broj dodatnih stopica koje služe za lakše i preciznije izvodjenje složenijih operacija u šivenju, tako da bi bilo dobro da se pri kupovini mašine informišete o tome koje stopice se naknadno mogu kupiti za model koji ste izabrali.
Nažalost, čak i iskusni korisnici mašine za šivenje zanemaruju postojanje ovih dodataka, tako da kod većine čak i stopica za rajsferšlus  godinama stoji neupotrebljena u kutiji za pribor. Verovatno zato većina hobista i smatra da je našivanje patenta (u suštini izuzetno jednostavna operacija) izuzetno težak i pipav zahvat!

masina-za-sivenje-08

Pored dosad navedenih činilaca koji mogu da vam pomognu da lakše izaberete odgovarajuću mašinu, postoje i neki sitniji detalji koji uglavnom zavise od cene modela (kao npr. da li se brzina rada kontroliše isključivo pritiskom na električnu papučicu ili postoji i dodatni regulator brzine, da li igla pri prestanku šivenja ostaje u gornjem ili donjem položaju i sl).
I na kraju, uživajte u šivenju!!!


Fotografije: Katalozi Bernina, Toyota, Brother, Pfaff, Singer

ilustracije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs


6 Comments

 1. Marija

  Poštovani,
  na sajtu krpice i konci, ranije ste imali uputstva za dosta masina u pdf formatu, sad ne mogu da udjem na taj sajt 🙁 Da li imate uputstvo mozda na srpskom jeziku za singer 522?
  Hvala unapred,
  Marija

  1. Studio Lenart

   Poštovana Marija,
   pristup našem starom blogu krpice i konci je ograničen jer vršimo migraciju članaka ovde na sajt, tako da ćemo ovde prebaciti vremenom i uputstva za neke starije modele mašina za šivenje.
   Na ovom sajtu imate dijagram za sprovođenje konca kod raznih Singer modela, naveden je i model 522: http://www.singersewingmanuals.com/free%20threading%20diagrams/free_threading_diagrams.htm

   Ovde možete izlistati uputstvo na engleskom http://sewingonline.co.uk/instructions/singer522/ , lako se možete snaći i preko slika, strelice za listanje su u donjem desnom uglu ispod slike mašine.

  1. Studio Lenart

   @aleks
   Ukoliko nameravate ozbiljno da se bavite šivenjem kože i da u radu koristite kožu raznih debljina na duže staze trebaće vam industrijska mašina sa ravnim štepom za kožu.
   Ukoliko želite da šijete tanju i finiju kožu može da posluži za početak i obična mašina za šivenje koja ima mogućnost dokupljivanja teflonske stopice kako se koža ne bi lepila pri šivenju za stopicu i otežavala zupcima da pravilno povlače materijal. Pri korišćenju obične kućne mašine jako je bitno umesto standrdne univerzalne igle koristiti igle za kožu. Dobro je nabaviti i stopicu-aparat sa gornjim transportom. Neka naša preporuka kada je kućna mašina u pitanju su ova dva modela :
   1.http://www.vihor-trade.com/toyota/7-toyota/toyota-super-jeans-15-eu
   2. http://www.vihor-trade.com/bernina-bernette/5-bernina-bernette/bernina-bernette-e82e-rome-7

Leave a Reply

Contact Us