Blog

Dekorativno kružno šivenje


Upotrebom mašine za šivenje površina tkanine može da se ukrasi na bezbroj načina. Kružno šivenje dekorativnim bodovima i raznobojnim koncima može da stvori izuzetno dopadljive šare.

sivenje-krug-0

 

Neke mašine imaju specijalan dodatak za šivenje u krug. Međutim, i bez ovog dodatka možete da se oprobate u pravljenju kružića. Kružnu avanturu počinjete sa kancelarijskom špenadlom i komadićem selotejpa ili molerske trake.  Špenadlu postavite na ubodnu ploču sa glavom na dole(tako da vrh bude okrenut na gore)…

sivenje

 

.. i fiksirajte je komadićem lepljive trake. Razdaljina između vrha igle i vrha špenadle jednaka je poluprečniku budućeg kruga, tako da što je špenadla postavljena dalje od igle to će i krug u gotovom obliku biti veći.

sivenje-krug

 

Bocnite vrhom špenadle tkaninu, izaberite bod i počnite lagano da šijete. Ovde nema brzog šivenja i žurbe.  Dok šijete tkanina se lagano okreće oko špenadle i na taj način se formira krug.

sivenje-001

 

Na početku i na kraju rada konce nemojte seći, već pomoću igle prebacite krajeve gornjeg konca na naličje tkanine i vežite ih u čvor sa krajevima donjeg konca.

sivenje-krug-00

 

Evo kako izgleda kružić izveden cik-cak bodom.

cik-cak-krug

 

Kombinacijom bodova mogu da se dobiju izuzetno interesantni efekti.

krug-sivenje-00

sivenje-cvet

 

Pravilnost kruga će zavisiti od strpljenja i vežbe, ali kada jednom uskladite brzinu rada sa brzinom okretanja tkanine nema kraja maštovitim kombinacijama.

kruzno-sivenje

 


fotografije i tekst: Lenka B.
©www.studiolenart.rs

Leave a Reply

Contact Us