Blog

Kutijica za konac


Skladištenje konca neki put ume da pravi muke jer se krajevi konca lako povežu i naprave zamršenu mrežicu. Kako bi uvek bili organizovani u svom radnom kutku osmislili smo kutijicu koja je jednako korisna i dekorativna.

000

 

Za izradu kutijice potrebna je neka stara kartonska kutija, drveni štapići za roštilj, gips u prahu, parče kuhinjske alu-folija, akrilne boje (mi smo koristili belu, crnu i magentu), neki grafički element (kod nas mašina za šivenje 😉 ), četkice i sunđeri za nanošenje boje.
Kutiju koju želite da dekorišete obojite osnovnom bojom, npr. belom. Boju možete naneti bilo četkicom bilo sunđerom, ili ako je površina kutije veća možete koristiti manji molerski valjak. Boju naneti u dva do tri sloja, pre nanošenja svakog narednog sloja proverite da li se prethodni sloj dobro osušio. Sušenje akrilnih boja možete ubrzati fenom za kosu.

001

 

Dno kutije obložiti komadom alu-folije tako da folija pokrije i 4-5cm stranice kutije. Štapiće za roštilj nekim oštrim nožem odrezati na dužinu od 8-9cm.Gips zamutiti prateći uputstvo proizvođača na kesici i izliti ga u kutiju u debljini od 1cm. Kada gips tek lagano počne da se steže i poprimi gustinu kiselog mleka lagano umetnuti drvene štapiće za roštilj u gips na rastojanje od oko 4-5cm. Ostaviti da se gips dobro stegne i osuši. Izvaditi foliju iz kutije i vratiti gipsano postolje sa drvenim drškicama u kutiju.

002

 

Stranice kutije možete dekorisati nekim šablonom za dekupaž ili tufnama. Za ravnomerne tufne najbolje je korititi gumicu za olovke. Za svaku tufnu umočiti gumicu u akrilnu boju i ujednačenim pritiskom napraviti ostisak na površinu koja se dekoriše.

003

 

Poklopac kutije obojiti i dekorisati po želji akrilnim bojama i nekom prikladnom sličicom koja asocira na šivenje. Motiv možete odštampati i zalepiti pomoću lepka za dekupaž ili iscrtati tankom četkicom i akrilnom bojom ili specijalnim akrilnim flomasterom. Postoji i lep izbor šablona za dekupaž sa interesantnim motivima u svim bolje snabdevenim knjižarama.

004

Ukoliko želite da dodatno zaštitite kutiju možete je i lakirati akrilnim bezbojnim lakom za drvo, mada ako koristite kvalitetne akrilne boje ovaj korak možete i da preskočite. Akrilne boje možete naći u svakoj bolje snabdevenoj knjižari.


fotografije, izrada  i tekst: Lenka Bubalo
©www.studiolenart.rs


Contact Us